Sanah Helwah Suamiku!

Suami,
Kita tak mungkin sempurna
Tapi kita ada untuk saling lengkap melengkapi

Suami,
Jalan kita tak mungkin sentiasa lancar
Tapi kita ada antara satu sama lain untuk saling berpegangan tangan

Suami,
Bumi tak mungkin sentiasa panas,
Tapi kita ada payung untuk menahan hujan

Suami,
Kita tak mungkin hidup tanpa masalah,
Tapi kita ada Allah sebagai peneman utama

Sanah Helwah Suami.
Semoga sentiasa berada dalam lembayung rahmat Allah 10850248_10152816635141598_8744798283330673349_n

Advertisements

Abah

10632721_10152613776606598_4527720670815396746_n

 

Perjalanan pasti akan ada jatuh bangun,
Dan abah tak akan putus asa sekali pun batu menghentak dada,

Sebab abah kuat dan gagah,
Sebab abah tak kenal erti menyerah
Sebab dalam kamus abah tak wujud perkataan mengalah,

Ujian itu tanda kasih
Ujian itu tanda redha

Semoga Allah sentiasa merahmati abah

Mini Library

Image

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.. 🙂

Saya dibesarkan dlm suasana yang suka membaca..mak dan abah memang suka membaca..saya mula membaca dengan komik doraemon waktu kecik2..saya ingat lagi pernah kena rotan dgn mak sbb membaca komik dalam bilik air masa mak kerah suruh mandi..haha..

Lepas tu saya mula membaca kisah-kisah nabi dan buku2 sejarah islam yang abah punya..dari satu buku ke satu buku..habis buku abah saya punggah dalam almari tu..nanti dengar la suara mak “sapa yang punggah buku dalam almari ni?? Mai kemas balik!” Hehehe..

Mak dan abah tak pernah lokek beli buku yang saya suka..saya ada koleksi siri penyiasatan salma dan siri hadi..lepas tu berangan jadi salah sorang team member selesaikan misteri..haha..kuat berangan..

Bila dah habis semua buku saya baca..saya mula punggah majalah mak..nona la wanita la..semua jenis majalah saya baca..saya tak baca yang depan2 tu..malas..isu orang tua2..yg saya bukak baca ialah cerita2 pendek..cerita2 lawak yang ada belakang majalah tu..cerpen..paling best saya baca resepi..tengok gambar makanan sedap2..lepas 2 tunjuk kat mak suruh mak masak..hehe

Bila dah remaja..dah pandai baca novel cinta..haha..ingat lagi duit elaun LI saya cuma seratus setengah..saya buat beli novel ombak rindu..itu first novel saya..tapi alhamdulillah saya kurang berkeinginan dengan majalah2 hiburan..waktu kat asrama dulu terikut2 jugak kawan beli majalah galaxy..haha..konon pandai la baca omputeh..hehe..sat je la..takat tingkatan 5..lepas 2 stop beli majalah lagha2..rugi duit rasa

And sekarang dah kerja..mood membaca masih ada..Alhamdulillah. .walaupun terkadang ada pasang surutnya..tapi inshaAllah boleh bertahan mood membaca ni..masih lagi gemar membeli novel..cuma selektif sikit..sebab dah tua dah nak baca buku lara2 ni..hehe..sekarang dah berjinak2 dgn buku2 yang lebih berilmiah inputnya..
Semoga saya kekal istiqomah dengan semangat membaca ini..

Panjang2 cerita ni kenapa? Hahah..

Sebenarnya..saya ada impian..
Untuk memiliki mini library sendiri di rumah..di satu ruang khas..di mana saya..suami dan bakal anak2 berdiskusi..membincang segala bacaan yang kami baca..ruang kami berkongsi impian dan harapan..

Semoga tercapai impian ini..inshaAllah. .Biidznillah…amin..

Surat untuk Anak..

Tags

Anak,
Saat doktor bagitau umi dan ayah
That you are 5 weeks inside my belly,
Perasaan ketika itu hanya Allah yang tau
Tak percaya, happy, teruja, bersyukur dan bermacam lagi

Anak,
Ketika sayang dalam perut umi,
Umi percaya umi dan ayah ada a lots to offer you when you arrive later
First time umi bawa sayang ke usrah, you were six weeks in my belly
Dan umi janji inshaAllah akan ada banyak minggu lagi kita akan ke usrah bersama-sama,

Anak,
Baru semalam rasanya kita hafaz surah an naba bersama,
Umi baru membebel-bebel dengan sayang yang umi lambat menghafaz,
Baru semalam sayang minta umi nak makan nasi panas dan sardin,
Umi yang dah 3 minggu tak memasak turutkan jugak kemahuan sayang,
Ayah dah menggeleng-geleng kepala tengok umi makan macam itu sardin terakhir kat mukabumi Allah ni.

Anak,
Semalam jugak umi tak sedap hati sebenarnya,
Dan saat umi jumpa doktor,
Umi dah ada feeling yang there is something wrong with you,
And the moment doctor break the news,
There is no heartbeat anymore,
Sekali lagi perasaan itu hanya Allah yang tau,
Hanya Allah yang tau..
Hanya Allah yang tau..

Anak,
Allah pinjamkan sayang untuk 8 minggu dalam rahim umi.
Alhamdulillah.
Umi enjoy 3 weeks time with you
And umi believe ayah jugak sama..
Alhamdulillah,
Allah beri kesempatan umi rasa macam mana mengandung walaupun tak sempat kita berjumpa,
Allah beri kesempatan umi untuk merasa nikmat morning sickness walaupun tak teruk mana
Alhamdulillah,
Allah beri peluang umi merasa hidup umi lengkap buat seketika
Dan umi percaya Allah akan beri nikmat itu lagi pada umi dan ayah..
We just can’t lose hope kan sayang?

Anak,
Melalui saat sukar,
Umi rasa macam nak give up,
Tapi Allah takkan uji kita kalau kita tak mampu kan?
InshaAllah sayang,
Tunggu ayah umi di sana okay 

Lots of love
Umi.

Asal usul Solat

Tahukah anda?

Asal usul solat?

Solat Subuh :
Nabi Adam a.s orang pertama solat Subuh tatkala ia dikeluarkan dari Syurga,melihat keadaan zulmah (kegelapan),maka ia merasa sangat takut dan apabila Subuh menyinsing,baginda solat 2 rakaat.

Rakaat pertama : sebagai tanda syukur kerana selamat dari kegelapan malam.
Rakaat kedua : tanda syukur kembali kepada siang.

Solat Zohor :
Nabi Ibrahim a.s orang pertama melakukan solat zohor,tatkala Allah memerintahkan supaya menyembelih anaknya Nabi Ismail a.s.Kemudian diperintah pula supaya ia menyembelih binatang sebagai tebusan,perintah itu berlaku ketika gelincir matahari.Maka baginda solat 4 rakaat.

Rakaat pertama : tanda syukur diatas penebusan itu.
Rakaat kedua : tanda syukur kerana selamat daripada menyembelih anaknya.
Rakaat ketiga : kerana menuntut keredhaan Allah SWT
Rakaat keempat : penebusan itu digantikan dengan kibas

Solat Asar :
Nabi Yunus yang pertama solat asar,berikutan peristiwa Baginda dikeluarkan oleh Allah SWT drp perut ikan Nun didalam empat keadaan:
1.Kegelapan disebabkan kesalahan
2.Kegelapan semasa didalam laut
3.Kegelapan didalam perut ikan Nun
4.Kegelapan malam
Apabila dikeluarkan baginda dari perut ikan pada waktu asar,baginda solat 4 rakaat sbg tanda syukur

Solat Maghrib :
Nabi Isa a.s merupakan orang pertama melakukan solat maghrib tatkala dikelurkan oleh Allah SWT daripada kaumnya,peristiwa ini berlaku ketika jatuhnya matahari.
Rakaat pertama : menafikan ketuhanan lain daripada Allah.
Rakaat kedua : menafikan tohmahan/tuduhan zina terhadap ibunya Maryam.
Rakaat ketiga : Memberi kesan bahawa ketuhanan itu hanya bagi Allah shj.

Solat Isyak :
Nabi Musa orang pertama melakukan solat Isyak ketika ia sesat dalam waktu keluar dari Madyan untuk ke Mesir,dimana ia dalam keadaan dukacita terhadap isterinya,saudaranya Nabi Harun dan terhadap musuhnya Firaun dan beberapa orang anaknya.Maka Allah melepaskan dan menyelamatkan Baginda daripada keempat-empat dukacita itu pd waktu Isyak.Lalu Baginda solat 4 rakaat sbg tanda syukur kpd Allah SWT.

-Didalam riwayat lain mengatakan,Subuh bg Nabi Adam,Zohor bg Nabi Daud,Asar bagi Nabi Sulaiman,Maghrib bagi Nabi Yaakub dan Isyak bagi Nabi Yunus.Wallahua’lam

Sumber: Petikan dari Kitab “Niat Solat dan Permasalahan dalam Solat”,
Susunan oleh : Us.Abd.Halim Saad ( Mantan Imam Masjid Negara)

Alhamdulillah (Praise to Allah)

Alhamdulillah.. 
Segala puji bagi Allah tuhan sekalian alam..
Yang mendatangkan ujian dan dugaan
Untuk setiap hamba-hambaNya..
Disebalik ujian itu, ternyata ada hikmah dan rahmat yang tersembunyi,.
Alhamdulillah..
Sesungguhnya Dia maha mengetahui
Segala isi bumi
Yang nyata dan terselindung..
Dan benar,
Sesuatu yang kita rasa baik utk kita belum tentu baik utk kita,
Dan sesuatu yang kira rasa tak baik untuk kita belum tentu tidak baik utk kita,
Allah maha mengetahui dan kita tidak.
Alhamdulillah.. 
Atas segala rahmat Allah..

Make a move

Ramai antara kita takut untuk make a move,
Sebab rasa selesa di satu tahap,
Atas alasan kita tak mungkin selesa jika berubah ke tahap lain,
Takut untuk berubah,
Takut untuk melihat future yang baru,

Sedangkan hati tak juga gembira berada di tahap sekarang,
Hanya kerana takut untuk berubah,
Hasrat untuk maju ke depan sanggup dilupakan.

Hidup harus bercita-cita,
Bukan sekadar mejunjung langit di tempat yang sama,
Mungkin other place lebih baik untuk kita.

Harus berani mencuba.
Bukan sekadar bersyukur dengan apa yang ada
Tapi lonjak untuk berjaya dan terus berjaya

Kuat Farah! Harus Kuat!

e7b78aec0a91e135deb3b9fdfb6c6b39

Image

Past Time

tumblr_mjn8ljKQ911qjm9bpo1_500

English Idioms said
“Let bygones be bygones”
Past is past. Let it be as a memory. Either it is good or bad, take it as a learning curve. We can’t change past, but we can live today and create better for tomorrow.
As hlovate said:
“Every soul has a past
Every soul lives a present
And every soul deserve a future
No judging on one’s past
because its might be your future”